Een taboe-onderwerp: zware menstruatiebloedingen

flickr.com / photos / tingy / 484468

Een taboe-onderwerp: zware menstruatiebloeding … Heeft u zware menstruatiebloedingen? Er zijn veel manieren om dit te verhelpen. De meest effectieve methode is het verwijderen van de baarmoeder (een hysterectomie), maar deze methode brengt chirurgische risico's en (natuurlijk) onvruchtbaarheid met zich mee.

Wat wordt beschouwd als zwaar menstrueel bloeden? Volgens het leerboek is het meer dan 80 milliliter menstrueel bloedverlies per cyclus. Dit beïnvloedt bijna 20% van de menstruerende vrouwen.

Wat zijn alle opties voor het verminderen van menstruatiebloedverlies?

  • Hysterectomie
  • endometriumablatie
  • levonorgestrel-vrijmakende intra-uteriene systeem (IUD) of
  • dagelijkse bevalling controlepillen.

Er was een studie met meer dan 1200 vrouwen die verschillende van de bovenstaande behandelingsopties ontvingen en de resultaten lieten zien dat patiënten die voor een operatie kozen (inclusief zowel hysterectomie en endometriale ablatie) meer voldoening hadden na 6 maanden. Na 2 jaar was de tevredenheid groter bij mensen met endometriale ablatie. Maar na vijf jaar was de tevredenheid met beide chirurgische groepen hetzelfde als bij degenen die orale anticonceptiepillen namen. Deze vijf jaar durende bevinding is verward, aangezien meer dan 50% van de orale medicatiegroep binnen de vijf jaar van therapie was veranderd en een chirurgische ingreep had ondergaan om bloedingen te verminderen.

Wat vertellen de richtlijnen ons?

  • National Institute for Health and Care Excellence stelt dat "farmaceutische behandeling moet worden overwogen wanneer er geen structurele of histologische (celtype) afwijking aanwezig is, of voor vleesbomen die minder dan 3 cm in diameter zijn en geen vervorming van de baarmoederholte veroorzaken." [19659007] Afwisselend suggereert het Americal College van Verloskundigen en Gynaecologen dat eerst medisch management wordt gedaan en daarna chirurgische opties (ablatie of hysterectomie) worden uitgevoerd als medisch management niet effectief is of gecontra-indiceerd.
  • Mijn taak als huisarts is om de patiënt te informeren van al haar opties en om haar te laten weten dat als conservatieve maatregelen (orale anticonceptiepil of levonorgestrelspiraaltje) falen, een gynaecoloog ze verder kan helpen met een mogelijke endometriale ablatie of hysterectomie.

Wilt u meer informatie? www.cochrane.org/CD003855.

Over drlesliegreenberg

Ik heb meer dan 20 jaar als huisarts gediend, zowel als opvoeder van artsen als clinicus. Van kleutertijd tot ouderen, ik verricht verloskunde en algemene geneeskunde. Ik hou van mijn carrière en ben gepassioneerd door mijn kennisgebied en mijn patiënten. Volg mij op Facebook op Leslie Md Greenberg Medical Disclaimer De inhoud van deze website is alleen bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en is niet bedoeld en mag ook niet worden beschouwd als vervanging voor professioneel medisch advies. Gebruik de informatie op deze website niet voor het diagnosticeren of behandelen van medische of gezondheidsproblemen. Als u een medisch probleem heeft of vermoedt, neem dan onmiddellijk contact op met uw professionele zorgaanbieder.

Dit bericht is geplaatst in Ear, General Medicine-Adults, menstrual issues, Uncategorized, Women's Health en getagd Dr. Greenberg, Dr. Leslie Greenberg, Family Medicine, huisarts, huisartspraktijk, zware menstruatie, hysterectomie, spiraaltje, menorragie, orale contraceptiva, University of Nevada, University of Nevada Family Medicine Residency Program, Universiteit van Nevada Reno School of Medicine, University of Nevada School of Medicine. Maak een bladwijzer van de permalink.Originele bron