Gordelroos?! Preventie en beheer. | Leslie Greenberg's Blog

gordelroos ?! Preventie en beheer. Gordelroos wordt ook wel herpes zoster genoemd en wordt veroorzaakt door de reactie van het waterpokkenvirus (ook bekend als varicella zoster-virus). Een miljoen gevallen van gordelroos komen jaarlijks voor in de VS. We hebben elk een individueel levensrisico van 30% om dit te contracteren. Patiënten met immunosuppressie lopen meer risico op gordelroos.

De symptomen die kunnen optreden voordat huiduitslag optreedt, zijn onder meer malaise, hoofdpijn, lichte koorts en een abnormaal huidsensatie die 2-3 dagen voor de uitslag begint op te duiken.

zijn de kenmerken van gordelroos? Het is een unilaterale (één kant van het lichaam), dermatomaal (zie het diagram), en gaat meestal door met het verwijderen van blaren die troebel worden en vervolgens korst in 7-10 dagen.

Hoe kan je gordelroos behandelen? Het is bekend dat antivirale pillen, indien gestart vóór 72 uur na het begin van de uitslag, de duur van de huiduitslag verminderen.

Wat is postherpetische neuralgie? after-shingles-zenuw-pijn die aanwezig is meer dan 90 dagen een na de uitslag gaat het goed. Dit komt voor bij 1 op de 5 patiënten.

Wat is de behandeling? Behandeling is gericht op het beheersen van de symptomen en omvat actuele crèmes (lidocaïne en capsaïcine) en orale pillen zoals gabapentine, pregabaline en tricyclische antidepressiva.

Wat is mijn mening over het varicella zoster-vaccin? Ik vind het geweldig. Het is goedgekeurd voor volwassenen van 50 jaar en ouder. Zoek in mijn blog over Shingrix-vaccin voor meer informatie.

Over drlesliegreenberg

Ik heb meer dan 20 jaar als huisarts gediend, zowel als opvoeder van artsen als clinicus. Van kleutertijd tot ouderen, ik verricht verloskunde en algemene geneeskunde. Ik hou van mijn carrière en ben gepassioneerd door mijn kennisgebied en mijn patiënten. Volg mij op Facebook op Leslie Md Greenberg Medical Disclaimer De inhoud van deze website is alleen bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en is niet bedoeld als, en mag niet worden beschouwd als, een vervanging voor, professioneel medisch advies. Gebruik de informatie op deze website niet voor het diagnosticeren of behandelen van medische of gezondheidsproblemen. Als u een medisch probleem heeft of vermoedt, neem dan onmiddellijk contact op met uw professionele zorgaanbieder.Gedeeld door bron