Radon. Waarom testen? Hoe te testen? Wat is belangrijk?

Radon. Waarom testen? Hoe te testen? Wat is belangrijk?

Radon is een kankerverwekkend, radioactief gas. Het is een van nature voorkomend radioactief gas dat vrijkomt in de bodem, rotsen en water door het natuurlijke verval van uranium. Niveaus in de buitenlucht vormen een relatief lage bedreiging voor de menselijke gezondheid, maar radon kan zich in uw huis ophopen. Radon is de belangrijkste milieufactor van kankersterfte in de VS en de 8e belangrijkste oorzaak van kankersterfte in het algemeen. Radon is de belangrijkste oorzaak van longkanker bij niet-rokers.

Radon is goed voor 37% van de ioniserende straling. Radon gebruikte om meer dan 50% van de ioniserende straling in gevaar te brengen. CT-scans verklaren meer van onze ioniserende straling dan de afgelopen jaren.

Wat is radon?

  • Radon is onzichtbaar, geurloos, kleurloos.
  • Het gebeurt van nature buiten.
  • Er is een lange latentieperiode. Dit betekent dat er 15-20 jaar later een kanker kan optreden.
  • Kankers komen één voor één voor in een patiënt, niet in clusters.
  • Moeilijk om een ​​individuele sterfte aan blootstelling aan radon te koppelen.

Waar komt radon vandaan? Radon komt uit de grond en kan migreren door onzichtbare scheuren in het beton of waar pijpen in een huis terechtkomen. Elk huis dat contact heeft met de bodem kan een verhoogde radonconcentratie hebben. Radon wordt van nature naar gebouwen getrokken.

Welke variabelen zijn er voor de radonconcentratie? VEEL!

  • sterkte van de radonbron
  • porositeit van de bodem.
  • de afstand tussen de grond en het huis (is er een kruipruimte?)
  • omgevingsfactoren zoals seizoen, temperatuur en wind.

Dit betekent dat u niet kunt raden of een enkel huis een verhoogd radonniveau zal hebben. Testen is de ENIGE manier om te weten of uw huis een radonprobleem heeft. Als je buurman test en zijn huis in orde is, betekent dit NIET dat die van jou in orde is.

Hoe te testen op radon? De buitendeuren en ramen moeten 12 uur vóór en tijdens de test gesloten zijn. Het beste seizoen om te testen is in de winter. Plaats de testkit niet in de keuken, badkamer of wasruimte, omdat de luchtvochtigheid de testnauwkeurigheid nadelig beïnvloedt. Normaal uit het huis komen is oké. Minder dan 4pCi / I laat zien dat er thuis geen radonprobleem is. Test elke 2 jaar opnieuw, aangezien seismische activiteit de thuisbasis en het pad van radon kan veranderen.

Wat te doen als radon hoog is? Gebruik een gecertificeerde mitigator die ook een erkende toeleverancier is in de staat Nevada. Krijg twee schattingen. Radonbeperkende systemen kunnen in één dag worden geïnstalleerd. Test opnieuw na 24 uur om het radonniveau te bevestigen.

RadonNV.com of http://www.epa.gov/radon

1-888-RADON10 (1-888-723-6610

http://breathingeasier.info is een goed uitgevoerde video van 12 minuten

Over drlesliegreenberg

Ik beoefen al meer dan 20 jaar als huisarts in de gezondheidszorg, zowel als opvoeder van artsen als clinicus. Van kleutertijd tot ouderen, ik verricht verloskunde en algemene geneeskunde. Ik hou van mijn carrière en ben gepassioneerd door mijn kennisgebied en mijn patiënten. Volg mij op Facebook op Leslie Md Greenberg Medical Disclaimer De inhoud van deze website is alleen bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en is niet bedoeld en mag ook niet worden beschouwd als vervanging voor professioneel medisch advies. Gebruik de informatie op deze website niet voor het diagnosticeren of behandelen van medische of gezondheidsproblemen. Als u een medisch probleem heeft of vermoedt, neem dan onmiddellijk contact op met uw professionele zorgaanbieder.Lees verder