HPV jab 'zou kunnen betekenen 3 screeningstests voor baarmoederhalskanker in een leven'

10 november 2017 – Vrouwen die de prik voor humaan papillomavirus (HPV) hebben gehad. Hoeven tijdens hun leven slechts 3 uitstrijkjes voor baarmoederhalskanker te gebruiken, suggereert een onderzoek.

Onderzoekers van de Queen Mary University of London zeggen cervicale schermen wanneer vrouwen van 30, 40 en 55 jaar hetzelfde voordeel bieden aan gevaccineerde vrouwen als de 12 schermen die momenteel beschikbaar zijn in Engeland.

De studie, gepubliceerd in het International Journal of Cancer. Komt vooruit op geplande veranderingen in de screening programma in Engeland. Dat tegen het einde van 2019 in Engeland zal worden geïntroduceerd.

Momenteel bestaat het testen uit het controleren op abnormale cellen in de cervix die. Indien niet ontdekt en onbehandeld, zich tot baarmoederhalskanker kunnen ontwikkelen. Het nieuwe systeem zal eerst testen op HPV en alleen controleren op afwijkingen als het virus wordt gevonden.

Soortgelijke veranderingen in het screeningprogramma worden gepland in Schotland en Wales.

Meisjes vaccineren

Sinds 2008 is er een nationaal NHS-programma om meisjes van 12 tot 13 jaar te vaccineren tegen HPV. Deze groep bereikt nu de leeftijd waarop ze hun eerste screeninguitnodiging zullen ontvangen.

De huidige HPV-jab, Gardasil, beschermt tegen de soorten HPV die verantwoordelijk zijn voor meer dan 70% van de baarmoederhalskanker en biedt bescherming tegen 90 % genitale wratten.

Het volledige voordeel van het HPV-vaccin treedt alleen op als iemand het vóór infectie ontvangt. Wat de reden is dat meisjes worden gevaccineerd voordat ze seksueel actief worden.

Het laatste onderzoek suggereert dat deze gevaccineerde vrouwen kunnen nog steeds effectief worden beschermd tegen baarmoederhalskanker met minder uitstrijkjes en met het extra voordeel dat het NHS-geld wordt bespaard.

Gepersonaliseerde screening

Het onderzoek suggereert ook dat wanneer het screeningsprogramma is veranderd, vrouwen die niet zijn gevaccineerd, hebben slechts zeven schermen nodig tijdens hun levensduur – 5 minder dan de huidige standaard.

“Onze resultaten tonen duidelijk aan dat het screeningprogramma moet worden gepersonaliseerd op basis van vaccinatiestatus, “besluiten de auteurs.

Dr. Julie Sharp, hoofd gezondheidsinformatie bij Cancer Research UK, die de studie financierde, zegt in een verklaring:” Dit is geweldig nieuws voor vrouwen. Het cervicale screeningprogramma is al zeer succesvol en heeft sinds de introductie tot een dramatische daling van het aantal sterfgevallen door de ziekte geleid.

“Hoewel we hopen dat deze verbeteringen in het screeningprogramma in de toekomst zichtbaar worden, is het belangrijk dat vrouwen uitnodigingen blijven houden voor cervicale screening. Dus als u helemaal klaar bent voor uw volgende scherm, houd die afspraak dan.”

De jongste cijfers laten zien dat er in het VK jaarlijks ongeveer 3.200 vrouwen met baarmoederhalskanker worden gediagnosticeerd. Het veroorzaakt ongeveer 890 doden per jaar.


Bronnen