Vitamine d waar zit dat in?

Vitamine D is essentieel voor de botten en je beendergestel. Recente studies hebben echter uitgewezen dat deze bijzondere vitamine ook andere voordelen heeft zoals ons beschermen tegen verkoudheden, depressies vermijden en onze cholesterol op peil houden. Allemaal mooi en wel en ook goed om te weten dat de meeste mensen genoeg van deze vitamine hebben, maar wat als je toch een tekort aan vitamine d hebt? Waar zit vitamine d in?

Hier zijn 12 manieren om extra vitamine d op te nemen:

Zonlicht:

Hoewel te veel zon het risico op huidkanker verhoogt, is je af en toe blootstellen aan de stralen van de zon de ideale manier om je lichaam extra vitamine d te laten aanmaken. Geniet dus van de zon en met de nodige bescherming… maar met mate. Ter info: zonlicht door een raam is niet effectief.

Vette verse vis:

Vette vis een goede bron van vitamine d. Populaire vissen zijn in dit geval zalm, forel, makreel, tonijn en paling. Daarnaast levert deze vis ook het gezonde omega-3 op.

Tonijn in blik:

Je hoeft niet per se verse vis te eten om vitamine d binnen te krijgen. Je kunt ook vis in blik eten. Tonijn en sardienen in blik bevatten ook vitamine d en zijn meestal veel goedkoper dan verse vis.

Sommige paddenstoelen:

Net zoals bij mensen maken paddenstoelen vitamine d aan als ze aan ultraviolet licht worden blootgesteld. Het probleem is dat slechts sommige paddenstoelen vitamine d bevatten aangezien de meeste paddenstoelen in het donker groeien.

Supplementen:

Vitamine d supplementen kunnen natuurlijk ook helpen en het risico op huidkanker is nihil. Deze supplementen hebben bovendien het voordeel dat je de gehele hoeveelheid in 1 keer kan nemen. Niet zoals bij vitamine c waar je elke keer slechts een kleine dosis mag nemen.

Eigeel:

Eigeel is ook een manier om vitamine d binnen te krijgen. Zorg er wel voor dat je zowel het eiwit als het eigeel opeet. Aangezien eieren ook cholesterol bevatten, moet je dit wel met mate eten.

Rundslever:

Hoewel misschien niet de meest aantrekkelijke voedingsbron levert een rundslever heel wat vitamine d op. Bovendien krijg je ook heel wat andere nuttige en belangrijke voedingsstoffen binnen zoals vitamine A, ijzer en proteïne. Bespreek het wel met je dokter want rundslever bevat ook cholesterol.

Koude kabeljauwleverolie:

Terwijl de naam misschien niet echt smaakvol klinkt, wordt kabeljauwleverolie vaak op smaak gebracht met munt of citroen en wordt het in capsules verkocht. Met 1 lepel kabeljauwleverolie heb je het dubbel van je dagelijks aangeraden hoeveelheid vitamine d binnen.

Ultraviolet lampen:

Mensen met een groot risico op vitamine d tekort kunnen ook beroep doen op ultraviolet lampen. Ze lijken een beetje op zonnebanklampen maar dan kleiner. Omdat ze dezelfde risico’s op huidkanker dan zonnebanklampen hebben, worden ze eigenlijk enkel gebruikt op aanraden van de dokter bij mensen die echt problemen hebben om vitamine d op te nemen.