Etherische olie; wat is het en waar kan ik het voor gebruiken?

De afgelopen jaren is etherische olie in populariteit toegenomen. Dit terwijl veel mensen niet eens precies weten wat het is en waarvoor je het kunt gebruiken. Laten we daarom eens kijken wat deze olie allemaal te bieden heeft. 

Wat is etherische olie?

Etherische olie is een olie gemaakt van plantmateriaal. Het ontstaat door een mengsel van aromatisch moleculen. Deze moleculen worden gewonnen uit bijna alle onderdelen van de plant. Dit kan de bloesem zijn maar ook de vrucht, bladeren, schil of de schors van de plant. In sommige gevallen ontstaat de olie zelfs uit hout van de planten. Een klein deel van de plant bestaat uit etherische olie. Er zijn dus veel planten nodig voor de productie. Het gaat namelijk maar om 1 procent van de plant. Hierdoor is deze olie vaak erg duur. Er zit geen vet in deze olie. Hierdoor is de olie vloeibaar op kamertemperatuur maar verdampt het toch snel bij verhitting. 

Hoe maakt men etherische olie?

Omdat maar 1 procent van de planten uiteindelijk olie is moeten er verschillende processen aan te pas komen voordat de olie is gewonnen. De meest gangbare vorm is de stoomdestillatie. In dit proces stroomt men stoom door de plantdelen. De olie die nodig is gaat dan in de stoom zitten. Op deze manier kan de olie worden gescheiden van de plant. Een andere vorm van oliewinning is het persen van de plant. Dit gebeurd voornamelijk bij citrusvruchten. Ook is droge destillatie een methode die men hiervoor gebruikt. Deze vorm komt echter weinig voor. De vaste stof wordt hierbij verwarmd en de damp wordt vervolgens gecondenseerd. Er zijn nog verschillende methodes om de olie uit planten te krijgen. Echter deze vormen worden zo weinig gebruikt dat wij deze niet benoemen. 

Etherische olie wat is het?

Waar kan ik etherische olie voor gebruiken

Etherische olie is een heel dynamisch product en met gebruikt het al jaren voor verschillende dingen. Allereerst gebruikt men het vaak als smaakstof. Zo gebruikt men voor snoep vaak alleen de extracten van een bepaalde plant om het smaak te geven. Ook kan men de olie toevoegen om een bepaalde geur te creëren. In bijna elke sauna kun je namelijk wel een Etherische olie vinden om de sauna te laten ruiken naar eucalyptus.  Tegenwoordig duikt de etherische olie ook op als alternatief geneesmiddel. Of deze vormen van medicatie werken is te betwijfelen. Het is terug te vinden in veel homeopathische middelen. Kortom, de Etherische olie kan voor veel dingen gebruikt worden. Het nadeel is dat er veel grondstoffen nodig zijn om het te produceren maar het zorgt er wel voor dat wij met kleine hoeveelheden olie smaak- en geursensaties kunnen maken. 

Soorten etherische olie

Er zijn vele soorten etherische olie. Bijvoorbeeld: Bittere Sinaasappelolie, Citroengrasolie, Eucalyptusolie, Geraniumolie, Pepermuntolie, Rozemarijnolie of het meer bekende Lavendelolie deze voorbeelden zijn van het Egyptische merk Areej aromatherapie. Een jong goed merk. Daarnaast worden ze momenteel gratis naar u verzonden.