Inflammatoire darmupdate | Leslie Greenberg's Blog

Inflammatoire darmupdate. Van belang is dat inflammatoire darmkanker de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa omvat. Inflammatoire darmaandoening is geen prikkelbare darm. Ik heb onlangs een lezing bijgewoond door een lokale gastro-enteroloog. Hier zijn enkele van de "parels" uit die lezing …

  • Patiënten met colitis ulcerosa hebben een verhoogd risico op bloedstolsels, vooral wanneer ze ziek zijn en sedentair zijn (zoals wanneer ze in bed in het ziekenhuis liggen). DVT-profylaxe nodig.
  • IBD-patiënten lopen mogelijk meer risico op huid-, lymfoom-, cervicale en anale kanker. Bovendien is het risico op colonkanker 2 keer hoger dan bij de algemene bevolking.
  • Een routinepatiënt (zonder inflammatoire darm) is levenslang risico op darmkanker is 5-6%.
  • Als een patiënt pancolitis heeft, moet colonoscopie na 7 jaar worden gedaan. Daarna elke 2 jaar een colonoscopie.
  • Primair scleroserende cholangitis-patiënten krijgen elk jaar een colonoscopie omdat hun risico op darmkanker kan oplopen tot 20 keer het risico van de routine populatie.

Biologische geneesmiddelen (die vaak worden gebruikt om inflammatoire darmaandoeningen onder controle te houden) verminderen de immuunsterkte en verhogen daarom het risico op veel verschillende soorten kanker:

  • Melanomen. Deze patiënten zouden meer zonbewust moeten zijn (zonnebrandcrème en spf-kleding) en jaarlijks screenings op huidkanker moeten hebben.
  • Het risico op lymfoom neemt toe met patiënten op azathioprine.
  • Cervicale kankerscreening: Overweeg een HPV-vaccin, verlaag de blootstelling aan tabak, neem routinematige pap-screeningen.
  • Anale kankers zijn meestal plaveiselcelcarcinoom en lopen meer risico bij patiënten met langdurige anorectale colitis of mannen die seks hebben met mannen of HIV-patiënten. Anale stricturen moeten door een colorectaal chirurg worden gebiopteerd om anale kanker uit te sluiten.

Welke vaccins hebben inflammatoire darmaandoeningen nodig? Varicella (levend vaccin), Zoster, MMR (levend), Tetanus, griep, HPV, hepatitis B, hepatitis A, meningokokken en pneumokokken (pneumovax). Het is belangrijk dat patiënten levende vaccins krijgen voordat biologische geneesmiddelen (die immuunonderdrukking kunnen veroorzaken) worden gestart. Bij immunosuppressie wordt gesuggereerd dat pneumonie-vaccins worden toegediend voordat de rest van de bevolking (op 65-jarige leeftijd) moet zijn. Het American College of Gastroenterology (verklaring aangeboden in 2018) suggereert Prevnar gevolgd door Pneumovax 8 weken later. Vervolgens wordt Pneumovax-booster 5 jaar later gesuggereerd.

Uw GI-arts zal de laboratoria opnieuw controleren, afhankelijk van de therapie waar u aan toe bent. Mogelijk hebt u nierfunctie-labs, DEXA (botdichtheid) -scans, vitamine D- of calciumgehalte, uitgebreide metabole panel, tuberculose-test nodig

Wanneer moet de screening op darmkanker bij routinematige risicopatiënten worden gestart? Uit nieuwe gegevens blijkt dat de eerste screening op 45-jarige leeftijd zou moeten plaatsvinden, maar verzekeraars volgen dit nog niet. Afro-Amerikanen moeten hun eerste screening colonoscopie krijgen op de leeftijd van 45.

http://www.cornerstonehealth.org is een geweldige website.

Over drlesliegreenberg

Ik heb meer dan 20 jaar als huisarts gewerkt, zowel als opvoeder van artsen als clinicus. Van kleutertijd tot ouderen, ik verricht verloskunde en algemene geneeskunde. Ik hou van mijn carrière en ben gepassioneerd door mijn kennisgebied en mijn patiënten. Volg mij op Facebook op Leslie Md Greenberg Medical Disclaimer De inhoud van deze website is alleen bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en is niet bedoeld en mag ook niet worden beschouwd als vervanging voor professioneel medisch advies. Gebruik de informatie op deze website niet voor het diagnosticeren of behandelen van medische of gezondheidsproblemen. Neem onmiddellijk contact op met uw professionele zorgverlener als u een medisch probleem heeft of vermoedt.Bron