Medicijnen in de vrije verkoop

Wie een willekeurige drogist binnen stapt komt een hele wand met geneesmiddelen en vitamines tegen. Deze middelen zijn in de vrije verkoop. Dat wil zeggen dat je er geen recept van je huisarts voor nodig hebt om ze te kunnen kopen. Zo kan je jezelf helpen om kleine kwaaltjes te genezen of te voorkomen. Wees hier echter wel voorzichtig mee en ga niet teveel zelf dokteren. In het geval van ernstige klachten doe je er altijd goed aan om je huisarts te raadplegen. Natuurlijk wordt het ene geneesmiddel of vitamine meer verkocht dan het andere. Wie kent bijvoorbeeld niet paracetamol? Iedereen heeft thuis wel een doosje liggen voor het geval je ergens pijn hebt. Ook vitamine D en magnesium worden veel verkocht in de vrije verkoop. Vandaar ook dat juist deze 3 middelen hieronder verder worden toegelicht.

Wat is magnesium?

Wat is magnesium

Magnesium is een mineraal dat onder andere bijdraagt aan de vorming van botten en spieren. Het helpt te zorgen dat de spieren goed werken en dat de overdracht van zenuwprikkels goed verloopt. Dit leidt tot sterke en soepele spieren. Magnesium regelt eveneens de energiestofwisseling en het energieniveau van het lichaam. Vermoeidheid wordt erdoor verminderd. Tenslotte heeft je lichaam  eiwitten, ofwel enzymen, nodig om goed te kunnen functioneren. Magnesium helpt veel van deze enzymen om goed hun werk te doen. Voor een huisarts is het lastig om vast te stellen of iemand een tekort aan magnesium heeft. Bloedonderzoek zal weinig opleveren omdat maar 1 procent van het magnesium in het lichaam zich in het bloed bevindt. In de botten en tanden zit ongeveer 50 procent en de rest is opgeslagen in cellen, spieren, organen en zenuwen.

Magnesium in natuurlijke vorm

Het lichaam kan magnesium niet zelf aanmaken en daarom zullen we het via een andere weg binnen moeten krijgen. De meest vanzelfsprekende weg is via ons eten. Het zit in bijna alle voedingsmiddelen, zoals onder ander (volkoren) brood en graanproducten, groente, noten, melk en vlees. Per voedingsmiddel is er natuurlijk wel een verschil in het gehalte aan magnesium.

Wanneer je gevarieerd eet, met voldoende groente en zuivel, dan zou je in principe genoeg magnesium binnen moeten krijgen. Houdt je voor je eten de Schijf van Vijf aan, dan zal er geen tekort aan de dagelijkse magnesium inname zijn. De opname van magnesium uit voedsel kan door een aantal zaken worden beïnvloed. Zo zal de opname worden verminderd door zink, voedingsvezel en fosfor. Deze laatste twee komen onder andere voor in fruit, groenten en granen. Hoeveel magnesium wordt opgenomen hangt verder mede af van de huishouding in de darmen. Het gaat dan om de hoeveelheid eiwit, oxaalzuur en fytinezuur dat in de darmen aanwezig is.

Hoeveel magnesium heb je nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is voor vrouwen vastgesteld tussen de 250 en 350 milligram en voor mannen tussen de 300 en 350 milligram. Mocht je magnesium via een voedingssupplement willen innemen wordt als bovengrens 250 milligram per dag aangehouden.

Mocht je problemen met je nieren of je darmen hebben, dan bestaat wel de kans dat er een tekort aan magnesium ontstaat. De klachten die je dan krijgt zijn onder andere lusteloosheid en vermoeidheid, spierkrampen en bij een ernstig tekort kunnen hartritmestoornissen voorkomen.

In het geval van een teveel aan magnesium kan je darmklachten zoals diarree verwachten.

Ons lichaam kan niet zonder vitamine D

Een van de vitaminen die wij het hardste nodig hebben is vitamine D. Het lichaam heeft deze vitamine nodig om calcium en fosfor uit onze voeding in het lichaam op te slaan. Tijdens de groei wordt calcium opgeslagen in botten en tanden. Dat maakt vitamine D onontbeerlijk is voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Op latere leeftijd helpt het botontkalking te voorkomen. Bovendien zorgt deze vitamine ervoor dat onze spieren goed werken en bevordert het het immuunsysteem.

De zon is dé bron

Zoals waarschijnlijk iedereen wel weet is de zon onze belangrijkste bron van vitamine D. Hoe werkt dit dan? Onze huid kan vitamine D zelf aanmaken onder invloed van zonlicht. Het is dan ook een van de weinige vitaminen die ons lichaam zelf kan aanmaken. Om de juiste hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen via de zon wordt er aangeraden om elke dag tussen de 15 en 30 minuten buiten in de zon te zijn. Het liefst tussen 11 uur ’s morgens en 3 uur ’s middags, met je hoofd en handen onbedekt.

Vitamine D uit voedsel

Vitamine D uit voedsel

Daarnaast zit deze vitamine ook in ons voedsel. Vette vis, zoals haring, zalm en makreel, is een goede bron. Ook in vlees en eieren wordt het, in mindere mate, aangetroffen. Tegenwoordig wordt vitamine D ook toegevoegd aan halvarine, margarine en bakboters.

In ons eten komt vitamine D in twee verschillende soorten voor. Ten eerste heb je de vitamine D2, ook wel ergocalciferol genoemd. Deze soort komt voor in paddenstoelen en schimmels. De tweede  soort is vitamine D3, oftewel cholecalciferol. Deze vorm vind je in de huid van mensen en dieren en komt daarom voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. De werking van vitamine D3 is sterker dan van de andere soort.

Extra vitamine D

Bij de drogist is vitamine D vrij te verkrijgen. Zonder recept van de huisarts dus. Er zijn enkele doelgroepen die extra vitamine D te nemen. Dat zijn onder andere mensen die weinig buiten komen. Hun huid wordt dus in mindere mate bloot gesteld aan de zon. Ook mensen met een getinte huidskleur wordt geadviseerd om vitamine D als voedingssupplement te nemen. Vitamine D is eveneens aan te raden voor zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen.

Een tekort aan vitamine D

Om na te kijken of er genoeg vitamine D in het lichaam aanwezig is, kan simpelweg gekeken worden naar het gehalte in het bloed.

Zoals hierboven al genoemd was, hebben jonge kinderen vitamine D hard nodig. Een tekort hieraan kan leiden tot de Engelse ziekte waarbij afwijkingen aan het skelet ontstaan.

Ouderen hebben vitamine D nodig om botontkalking te voorkomen en om ervoor te zorgen dat er geen spierzwakte kan ontstaan.

Er moet overigens voor gewaakt worden dat er als gevolg van voedingssupplementen een teveel aan vitamine D ontstaat. Dat kan leiden tot kalkafzettingen in het lichaam. Je hoeft niet bang te zijn dat je een teveel aan vitamine D krijgt wanneer je veel in zon verblijft. Aangezien het lichaam de aanmaak dan zelf regelt zal er geen overdosis ontstaan

We kunnen niet meer zonder paracetamol

We kunnen niet meer zonder paracetamol

Het meest gebruikte, vrij verkrijgbare medicijn in Nederland moet toch wel paracetamol zijn. Je kan er dan ook vanuit gaan dat er in elk huishouden een doosje van te vinden is. Iedereen heeft immers toch wel eens last van pijn. Dan is paracetamol een uitkomst. Het stilt de pijn binnen korte tijd. Daarnaast heeft het een koortsverlagende werking en kan het ook gebruikt worden om verlichting te bieden bij een verkoudheid.

Waar komt paracetamol vandaan?

Paracetamol is reeds rond 1880 voor het eerst gemaakt en sinds 1893 ook daadwerkelijk gebruikt als pijnstillend middel. Opvallend weetje: in die tijd kreeg men er als bijwerking een blauwe huidskleur van, waarschijnlijk vanwege een van de hulp bestanddelen. Vandaar dat het middel al snel niet meer gebruikt werd. Pas rond 1940 werd het medicijn weer gebruikt toen werd ontdekt dat het zowel pijnstillend als koorts verlagend werkte.

Werking van paracetamol

Zoals inmiddels bij iedereen bekend, staat paracetamol bekend om zijn pijnstillende werking. Hoe werkt dat dan? De pijnstiller zorgt er simpelweg voor dat het pijnsignaal niet meer wordt door gegeven aan de hersenen. Al na ongeveer een half uurtje voel je de pijn afnemen. Afhankelijk van de ernst van de pijn, duurt het tussen de 3 en 6 uur voordat het middel is uitgewerkt. Paracetamol kan voor een groot aantal soorten pijn worden gebruikt. Zo werkt het onder andere prima bij hoofdpijn, rugpijn, spierpijn, menstruatiepijn, koorts en griep. Het wordt aangeraden om naar je huisarts te gaan wanneer de klachten meer dan 2 weken aanhouden.

Paracetamol wordt verkocht onder verschillende merknamen en in verschillende vormen. Je hebt de gebruikelijke tablet maar het middel is ook te verkrijgen als zetpil, bruistablet, drankje, smelttablet of poeder. Naast de gewone variant, kan je ook een variant gebruiken waarbij coffeïne is toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat het pijnstillende effect sterker is en bovendien werkt het opwekkend. Wanneer de werking van paracetamol niet sterk genoeg is, kan er over worden gegaan op andere pijnstillers. Er zal dan vaak de overstap worden gemaakt naar ibuprofen of diclofenac. In tegenstelling tot paracetamol hebben de laatst genoemde middelen tevens een ontstekingsremmende werking.

Houd je aan de dosering

De tabletten die in de vrije verkoop te verkrijgen zijn, hebben een dosering van 500 milligram. Per dag mag een volwassene 6 tot 8 tabletten innemen, met tussenpozen van 3 tot 4 uur. Je kan er dus maximaal 2 tegelijk nemen. Op doktersrecept zijn er paracetamol tabletten verkrijgbaar met een hogere dosering. Voor kinderen wordt er een aparte, lagere dosering aangehouden. Kinderen vanaf 3 maanden mogen het middel gebruiken. Tijdens de zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft mag je paracetamol gewoon gebruiken, maar dan in een lagere dosering. Echter, overleg hierover met je huisarts of apotheek. Ondanks dat paracetamol als een geneesmiddel wordt beschouwd dat veilig is om te gebruiken, is het verstandig om je aan de maximale dosering te houden. Wanneer iemand erg veel gebruik maakt van het middel, kan dat interne bloedingen of beschadiging van de lever veroorzaken.

Bekijk deze website om een: Paracetamol kopen?

Geneesmiddel van de week – Paracetamol

Meer informatie over de paracetamol, vitamine D of magnesium? bekijk dan eens byfit.nl