Over the Counter Drugs en Amphetamines

Amfetaminen zijn een groep synthetische psychoactieve geneesmiddelen. Die stimulerende middelen voor het centrale zenuwstelsel worden genoemd. Medicatie die amfetaminen bevat, is voorgeschreven voor narcolepsie, obesitas en aandachtstekorten met hyperactiviteit.

Amfetaminen

Toen amfetamine voor het eerst werd gesynthetiseerd in 1887. Door de Duitse chemicus L. Edeleano, werden de stimulerende effecten niet opgemerkt. In het begin van de jaren dertig, toen amfetamine’s CNS-stimulerende eigenschappen en gebruik als ademstimulerend middel werden ontdekt, werd het op de markt gebracht als inhalator voor verstopte neus (Benzeredrine ©). Benzedrine is de handelsnaam voor het medicijn amfetamine; dextroamphetamine wordt op de markt gebracht als Dexedrine. Methamphetamine, een krachtig stimulerend middel dat op de markt wordt gebracht als Desoxyn, is het snelst werkende amfetamine. Nu zijn dergelijke inhaleermiddelen verboden vanwege hun toxiciteit, maar zijn ze nog steeds op recept verkrijgbaar voor beperkt gebruik.

Amfetaminen kunnen acute systemische effecten veroorzaken, waaronder hartafwijkingen en maagaandoeningen. Chronisch gebruik resulteert vaak in slapeloosheid, hyperactiviteit, prikkelbaarheid en agressief gedrag.

Het misbruik van amfetamine begon te stijgen in de jaren zestig en zeventig met de ontdekking dat de intraveneuze injectie van amfetaminen (met name methamfetamine) verbeterde euforische effecten veroorzaakte met een sneller begin dan orale toediening. Amfetamine is ook populair bij atleten in opleiding vanwege de verbeterde prestaties als gevolg van een verhoogde cardiale output.

Bekend als bennies, crank, speed, pep pillen, wakeups of bovendeel, amfetamines zijn gemakkelijk verslavend en misbruikt. Gebruikers lopen het risico psychologisch afhankelijk te worden van de medicijnen en een tolerantie voor hen te ontwikkelen. Dit resulteert in de eis van steeds grotere doses voor hetzelfde effect.

Verslaving kan eindigen in een psychose of de dood door hyperuitputting of hartstilstand. Amfetamine-geïnduceerde psychose vertoont opmerking gelijkenis met schizofrenie, met paranoia en hallucinaties.

Er zijn geen geneesmiddelen zonder recept bekend die amfetaminen bevatten, hoewel een aantal van dergelijke geneesmiddelen vals-positief is voor amfetamine.

Bronnen Geschreven Pauline Go